Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024 - 17:52

Η αλαζονεία των πράξεών μας

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα είχα την χαρά να βρεθώ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
 
Αν και το ραντεβού με τον αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Παπανικολάου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας - Γεωλογίας ήταν προγραμματισμένο για μία ώρα, η συνάντηση κράτησε πολύ περισσότερο.
 
Ήταν μια συζήτηση σε βάθος που αναλύθηκαν οι πραγματικές στρεβλώσεις του ελληνικού κράτους και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους Έλληνες πολίτες.
 
Στο επίκεντρο της κουβέντας μας η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, με το τμήμα του στο Πανεπιστήμιο να συνεργάζεται με μεγάλα ιδιωτικά Ιδρύματα όπως αυτό της Οξφόρδης, την ιδιωτική πρωτοβουλία να είναι στο πλευρό τους και το ελληνικό κράτος να απουσιάζει σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ.
 
Σημειώστε ότι εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει - εκτός των άλλων- ειδική εφαρμογή όπου μετά από μια μεγάλη φωτιά μελετούν που και ποια έργα πρέπει να γίνουν με στόχο παραδείγματος χάριν να μην θρηνήσουμε θύματα από μια μεγάλη πλημμύρα. Διεθνώς υπάρχει τεράστια αναγνώριση στη συγκεκριμένη μέθοδο, αλλά στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Κανείς δεν τους κάλεσε μετά τις βιβλικές φωτιές στη Β.Εύβοια και την Αττική και κανείς δεν ζήτησε την άμεση παρέμβαση ενός τόσο σημαντικού και εξειδικευμένου ελληνικού Πανεπιστημίου.
 
Κάτι ανάλογο έγινε και το περασμένο καλοκαίρι όταν η ελληνική πολιτεία δεν ζήτησε να ενεργοποιηθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών το πρόγραμμα IRIS 2.0 που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Κανείς δεν τους είπε «βάλτε μπρος τις μηχανές», ενώ το ίδιο το Αστεροσκοπείο συνεργάστηκε τον Αύγουστο με την Πολιτική Προστασία της Ισπανίας, μελετώντας την πορεία των πυρκαγιών.
 
Πρόκειται για δύο μόνο παραδείγματα για το πως λειτουργεί αυτή η χώρα. Όχι σήμερα αλλά εδώ και πολλά χρόνια.
 
Πρόκειται για την αλαζονεία της εξουσίας που όλα τα κάνει και τίποτα δεν… κάνει.
 
Είναι αν θέλετε αυτό που είπε ο καθηγητής Ιωάννης Παπανικολάου ότι «υφιστάμεθα τις καταστροφές της αλαζονείας μας. Γιατί αλαζονεία είναι σε μεγάλο βαθμό όσα τραγικά συμβαίνουν γύρω μας μετά από μια πλημμύρα, ένα σεισμό και μια φωτιά».
 
Και επειδή μπροστά μας έχουν έναν ακόμη πολύ δύσκολο χειμώνα ας κάνουμε τα πάντα να μην χάσουμε και άλλους συνανθρώπους μας.