Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024 - 20:53

Ο λιθοβολισμός και η δικαίωση

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πλανήτη αντιμέτωπο με την πανδημία του κορωνοϊού SARS–CoV-2, παραμένουμε αμετανόητοι επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη.
 
Σήμερα, με την Αττική να διανύει το τρίτο κατά σειρά σκληρό lockdown -την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις να έπονται- και την χώρα να θρηνεί 6.103 ανθρώπους, συνεχίζουμε την ίδια λάθος πρακτική όχι από παραβλεψία ή κάποια ψευδοληψία, αλλά από συνειδητές επιλογές που σκοτώνουν.
 
Το ορθό, βλέπετε, στην ηθική ή στην συμπεριφορά δεν διαφέρει από το ορθό στα μαθηματικά.
 
Το σωστό λειτουργεί με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όταν επιμένουμε στο ίδιο λάθος μοτίβο αποφάσεων τότε είναι που ξεκινούν τα προβλήματα.
 
Η επιστήμη, λοιπόν, και η ανθρώπινη αδυναμία της νόησης από την άλλη συγκρούονται καθημερινά από την στιγμή που ο θανατηφόρος κορωνοϊός επισκέφθηκε την χώρα μας.
 
Και για να κατανοήσουμε καλύτερα την στρατηγική που ακολουθούμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία θα μεταφερθούμε στην 8ωρη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών του υπ. Υγείας η οποία έλαβε χώρα στις 5 Φεβρουαρίου 2021.
 
Ήταν, θα θυμάστε, αυτή η κρίσιμη σύσκεψη που τα μέλη της Επιτροπής θα εισηγούνταν το κλείσιμο των σχολείων και το καθολικό lockdown τουλάχιστον για την Αττική.
 
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Δώδεκα επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με τους υπόλοιπους 18 και τους «καθοδηγητές» τους και τελικά δεν κατάφεραν να νικήσουν τα συμφέροντα, τη βούληση της κυβέρνησης και τις απειλές παραίτησης αρμόδιου υπουργού ο οποίος «στοχεύοντας» προς την Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δεν θα αποφασίσει τίποτα λιγότερο από αυτό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.
 
Τελικά η κυβέρνηση και οι 18 λοιμωξιολόγοι «κέρδισαν», αλλά  μόλις για τέσσερις ημέρες, με τον πρωθυπουργού να συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις και την Επιτροπή που ακολούθησε να αποφασίζει όσα υποστήριζαν αρχικά οι «12». Καθολικό lockdown στην Αττική και κλείσιμο των σχολείων, απλά γιατί η δημόσια Υγεία δεν θα άντεχε και δεν αντέχει ένα νέο κύμα με εκατόμβη νεκρών.
   
Αυτοί οι «12» τελικά δικαιώθηκαν και ας λιθοβολήθηκαν. Τίμησαν τον όρκο τους και έμειναν αταλάντευτοι στις θέσεις τους και δεν υπολόγισαν προσωπικό κόστος.
 
Αναγνωρίστηκε το δίκαιο και το ορθό των επιχειρημάτων τους και έτσι φτάσαμε, αν και καθυστερημένα, στα σημερινά μέτρα ως ένα ακόμη όπλο αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
 
Οι λογικές με τις κατευθυνόμενες συμπεριφορές όμως, το μόνο πού πετυχαίνουν είναι να μας οδηγούν ξανά και ξανά πιο κοντά στην καταστροφή.
 
Η Επιστημονική κοινότητα δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά και ελπίζουμε απο την σύσκεψη των 8 ωρών, της πιο δύσκολης και κρίσιμης από την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, τα μηνύματα να παραλήφθηκαν από όλους.
 
Η καθαρή συνείδηση όλων των μελών είναι αυτή που τελικά πρέπει να νικήσει και μαζί της ολόκληρη η κοινωνία. Ας τους προστατεύσουμε.