Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 - 12:25

Πού το πάει ο Ερντογάν

Η «Γαλάζια πατρίδα», μπήκε στη ζωή μας, την τελευταία διετία. Μπορεί να να ακούγεται όμορφα στα αυτιά μόνο που δεν αποτελεί ελληνική διατύπωση. Είναι η φράση που συχνά ακούμε να λέει ο Χουλουσί Ακάρ, πρώην στρατηγός και νυν υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

Θέλω να θυμίσω εδώ τη σημασία που έχει η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Αμυνας, απάντηση στις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη ότι «σε περίπτωση που οι Τούρκοι ανεβούν σε ελληνική βραχονησίδα, η Ελλάδα θα την ισοπεδώσει...»

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Για να γίνει σαφές, όταν οι Τούρκοι στρατηγοί αναφέρονται στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν μιλούν πλέον για μια «δίκαιη» επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θεωρούν ότι ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να γίνει μόνον μεταξύ των χωρών που έχουν ηπειρωτικές ακτές. Και τα ελληνικά νησιά (στα οποία συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο, Κρήτη, Γαύδο, Κάρπαθο, Ρόδο, Καστελόριζο) θα πρέπει, λένε, να περιορισθούν μόνον στα χωρικά ύδατά τους.

Προεκλογικά ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο Κιλιντζάρογλου, του κουνούσε το δάχτυλο λέγοντας του κάθε τρεις και λίγο ότι η Τουρκία λόγω της αδιαφορίας του, έχει «παραδώσει» στην Ελλάδα 18 νησιά!!! Οιννούσες, Αγαθονήσι κ.τ.λ.

Όλα αυτά στην προεκλογική περίοδο της Τουρκίας, είχαν και μια εξήγηση. Όμως η προεκλογική περίοδος πέρασε, ο Ερντογάν ξανακάθησε στον θρόνο του και μήνα με τον μήνα βλέπουμε ότι οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τι θέλουν οι Τούρκοι λοιπόν; Που το πάει ο Ερντογάν; Είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη του στην γερμανική BILD ότι «δεν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών που συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον ενημέρωσε για την διαρκή Τουρκική προκλητικότητα. «Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε ισχυρούς συμμάχους» λέει ο Νίκος Δένδιας. Βέβαια η ιστορία έχει δείξει ότι καλοί είναι οι σύμμαχοι φθάνει να είναι και στην πράξη όταν χρειαστεί και όχι στα λόγια. Πρόσφατα ο ναυάρχος Αποστολάκης – πρώην υπουργός Αμυνας επι ΣΥΡΙΖΑ- έμπειρος και άξιος αξιωματικός παλιός ΟΥΚας, είχε πει σε μια συνέντευξη του με στρατιωτική ειλικρίνεια «σε περίπτωση επεισοδίου να υπολογίσουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας». Καθαρή κουβέντα θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, χωρίς πολιτικούς ελιγμούς και λόγια του αέρα.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αν ο μη γένοιτο έρθει εκείνη η ώρα θα είμαστε μόνοι και γι αυτό χρειάζεται υψηλό φρόνημα, ετοιμότητα και διαρκής επιφυλακή.

Η δεύτερη πολύ σοβαρή κίνηση της Αγκυρας, που σαφέστατα μας προβληματίζει, είναι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα τους. Πρόκειται ασφαλώς για ένα αστείο κείμενο, που όμως έχει σαφή πρόθεση να τεμαχίσει την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ελληνική όποτε αυτή οριστεί στο μέλλον. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι «φίλοι» γείτονες θέλουν να κάνουν σεισμικές… έρευνες μια ανάσα νότια της Κρήτης. Και ιδού το πρώτο ερώτημα. Τι κάνει η Αθήνα μόλις ένα Τουρκικό γεωτρύπανο παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Τι θα κάνει εάν συνοδεύεται απο μια Τουρκική φρεγάτα για παράδειγμα; Η απάντηση είναι σαφής. Την αποτρέπει! Ναι αλλά πως; Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να φθάσουμε; Θα πέσουμε σε μια πιθανή «παγίδα» της Αγκυρας; Θα σφυρίξουμε αδιάφορα και θα βλέπουμε, λέγοντας μακρυά είναι ακόμη;

Φυσικά για κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, είναι περιττό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ενότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική γραμμή και όχι κόντρες για το θεαθήναι. Η πολιτική στα εθνικά θέματα δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο χάρτης της πατρίδας μας.

Καλές γιορτές, με το νέο χρόνο να φέρει άλλον αέρα και αισιοδοξία για την πατρίδα μας