Παρασκευή, 19 Απρίλη, 2024 - 19:36

Στην τελική εκλογική ευθεία

Θεωρώ ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Εύκολα, δύσκολα, το αποτέλεσμα είναι πια προδιαγεγραμμένο και για να αλλάξει, θα πρέπει να συμβούν γεγονότα που σήμερα τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Από τον Ηλία Δημητρέλλο

Εκείνο που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το μέγεθος της διαφοράς των δύο κομμάτων και κυρίως αν η ΝΔ θα επιτύχει αυτοδυναμία ή όχι. Πόσω μάλλον όταν η επίτευξη αυτοδυναμίας ή όχι εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πόσα κόμματα θα αποτελείται η επόμενη Βουλή. Αν είναι πεντακομματική, η πιθανότητα αυτοδυναμίας αυξάνεται σημαντικά, καθώς ποσοστό περί το 37% (υπό προϋποθέσεις ακόμη και μικρότερο) είναι δυνατό να δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεύτερη πολύ σημαντική παράμετρος για την τελική διαφορά αποτελεί ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέμβριου 2015, που θα πάνε τελικά να ψηφίσουν. Όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η τεράστια πλειοψηφία τους θα τον στηρίξει και πάλι, αφενός ελλείψει εν πολλοίς άλλης σοβαρής αριστερής ή κεντροαριστερής επιλογής, αφετέρου λόγω των σοβαρών αντιδεξιών συνδρόμων που διακατέχουν μεγάλο μέρος του αριστερόστροφου εκλογικού σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εκμηδενίσει τις απώλειές του προς τα αριστερά. Όσοι ήταν να φύγουν, το έπραξαν το Σεπτέμβριο 2015. Οι υπόλοιποι απογοητευμένοι το πολύ να μην πάνε να ψηφίσουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει συσπείρωση άνω του 70%, τα εκλογικά ποσοστά του θα κυμανθούν από 25% και άνω, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για συντριβή. Άλλωστε ο κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να μετριαστεί το μέγεθος της ήττας για να μπορέσει να ελέγξει τις μετεκλογικές διεργασίες και να μην αμφισβητηθεί από οιονδήποτε. Μετά δε την «επίλυση» του Μακεδονικού, ο πρωθυπουργός έχει καταστεί για τον διεθνή παράγοντα παίκτης με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Τρίτη εν δυνάμει παράμετρος αποτελεί η επιρροή που θα ασκήσει η Συμφωνία των Πρεσπών στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της Μακεδονίας (της Νότιας για να μην μπερδευόμαστε πια). Είναι οι πληθυσμοί εκείνοι ποντιακής κυρίως καταγωγής, πασοκικής προέλευσης, που μετανάστευσαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ως Πόντιοι, του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, με αυξημένες εθνικές ευαισθησίες, τουλάχιστον σε θεωρητική βάση, μένει να δειχθεί πια θα είναι η εκλογική συμπεριφορά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας στις προηγούμενες εκλογές, οι δε δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν εκλογική καθίζηση με διαφορές ακόμη και είκοσι μονάδων υπέρ της ΝΔ. Αν τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα επαληθευτούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει σοβαρότατη ζημιά, ουχί μόνο εκλογική, αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Τέταρτη παράμετρος αποτελεί η ικανότητα της ΝΔ να πείσει τους ψηφοφόρους που τον Ιανουάριο του 2015 την ψήφισαν και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους της γύρισαν την πλάτη. 200.000 ψηφοφόροι λιγότεροι στήριξαν τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές του 2015, κι ενώ είχαν προηγηθεί το τραυματικό δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο. Αν οι ψηφοφόροι αυτοί πειστούν ότι αυτή η ΝΔ αποτελεί ελκυστική εκλογικά επιλογή, η αυτοδυναμία θα είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Το θρυλούμενο δεξιό κενό ανάμεσα σε ΝΔ και Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είναι η πέμπτη παράμετρος, αλλά η στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό δεν άφησε περιθώρια για παιχνίδια πολιτικών ρεταλιών. Το κενό που αφήνει η πολιτική εξαΰλωση των ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι θα καλύψει το κόμμα του Βελόπουλου αλλά και η Χρυσή Αυγή που θα αυξήσει τα ποσοστά της, αφού τα εθνικά ζητήματα αποτελούν ευκαιρία πατριδοκαπηλίας από τους νεοναζί, οι οποίοι έχουν εν τω μεταξύ πετύχει να μπετονάρουν τους ψηφοφόρους τους στο +7%.

Και φυσικά, η παράμετρος των «κεντρώων» ψηφοφόρων. Είναι η αγαπημένη εκλογική ομάδα των ΜΜΕ, που της έχουν προσδώσει μυθικές διαστάσεις. Αν πράγματι ήταν έτσι, η «Δράση» και ο Τζήμερος θα ήταν προ πολλού στην Βουλή, το Ποτάμι θα είχε διψήφια ποσοστά, το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ θα ήλεγχε ακόμη το κόμμα, και ο Μάνος θα είχε εκλεγεί πρωθυπουργός. Αστεία. Απλώς οι περισσότεροι των ΜΜΕ αρέσκονται να αυτοπροσδιορίζονται «κεντρώοι» για να έχουν την δυνατότητα να «κάνουν παιχνίδι» ανερυθρίαστα με όλους. Και κάπως έτσι ασήμαντες μειοψηφίες, χαρακτηρίζονται εκλογικές ομάδες υψίστης σημασίας.

Τέλος, μένει να κριθεί η επιρροή που θα έχουν οι παροχές που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές και οι διορισμοί, ανάλογα με την ένταση και το εύρος τους. Κυρίως δε η επικείμενη σκανδαλολογία, και ιδίως τα στοιχεία για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι πια γνωστά και αναμενόμενα. Για να επηρεάσουν σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει οι αποκαλύψεις να προκαλέσουν «σοκ και δέος». Ίδωμεν.

Αντιθέτως, δεν θα αποτελέσει παράμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών η τραγωδία στο Μάτι. Εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε απόσταση μισής ώρας από την Αθήνα προ ολίγων μηνών και ουδείς – πλην των συγγενών τους – το θυμάται πια. Γιατί αυτοί είμαστε.