Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 - 22:39

Φίλτρο ζωής

Η Νεφέλη Στεφοπούλου κατάφερε να συμβάλει στη δωρεά φίλτρων εξυγίανσης υδάτων, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε σχολεία στην Κένυα παρέχοντας πόσιμο νερό σε εκατοντάδες παιδιά

Από τον Παναγιώτη Μαυραγάνη

Λύση στο πρόβλημα μόλυνσης και έλλειψης νερού στην Αφρική δίνει μια 18χρονη από τα Τρίκαλα! Η Νεφέλη Στεφοπούλου, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Project LINC», κατάφερε να συμβάλει στη δωρεά φίλτρων εξυγίανσης υδάτων, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε σχολεία στην Κένυα, παρέχοντας πόσιμο νερό σε εκατοντάδες παιδιά! Αυτός είναι και ο λόγος που η Θεσσαλή διακρίθηκε στους 10 νικητές του φετινού παγκόσμιου διαγωνισμού «YouthSpark Challenge for Change» της Microsoft, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη.

«Το ότι είμαι μια από τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού της Microsoft είναι για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ανέφερε η Νεφέλη μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. «Νιώθω ευλογημένη που έχω την ευκαιρία να βοηθάω αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τώρα μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω ακόμη περισσότερους», συμπλήρωσε η ίδια για την πρωτοβουλία «Project LINC», η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών σε αφρικανικά σχολεία στο ζωτικής σημασίας αγαθό.

Η Νεφέλη, σε συνεργασία με τους συμμαθητές της από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών «The School Master» και με δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη συμβάλει στη δωρεά εφτά φίλτρων εξυγίανσης υδάτων, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε δύο σχολεία, παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερα από 500 παιδιά.

Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται στην πρώτη δεκάδα του διαγωνισμού εκπρόσωπος από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές υποψηφιότητες που έφθασαν, επίσης για πρώτη φορά, στους 30 φιναλίστ ήταν δύο, καθώς εκτός από την Τρικαλινή νικήτρια, συμμετείχε και η Αναστασία Σιάπκα από το Κιλκίς με το «CodeItLikeAGirl», μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην οργάνωση εργαστηρίων για τη γεφύρωση του χάσματος των φύλων στο χώρο της τεχνολογίας.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να φέρουν θετική αλλαγή στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Νεφέλη, μαζί με τους υπόλοιπους νικητές -πέντε από την κάθε ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών και 18-25 ετών- θα συμμετέχει σε αποστολή στη Νικαράγουα, όπου θα μάθει περισσότερα για το πώς μπορεί να φέρει την αλλαγή στον τομέα που επιθυμεί, αλλά και να αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο των 2.500 δολαρίων, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Οι φετινοί 10 διακριθέντες, που αποτελούν πλέον τους εκπροσώπους του προγράμματος «Microsoft Youthspark», προέρχονται από την Ελλάδα, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, την Ινδία, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη.