Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024 - 20:53

Γέφυρα στη σχέση Βαρθολομαίου – Ιερωνύμου

Γέφυρα δημιουργήθηκε στη σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία τον τελευταίο χρόνο περνά περίοδο μεγάλης εντάσεως. Ευκαιρία της γέφυρας η ασθένεια του Οικ. Πατριάρχου. Τόπος της γέφυρας και της επιχείρησης καταλλαγής στη σχέση των δύο ανδρών η Γενεύη, όπου, σε ειδικό νοσοκομείο  της ελβετικής πόλης, ο κ. Βαρθολομαίος υποβλήθηκε σε στεφανιογράφημα. Γεφυροποιός ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Ρόλο στη γεφύρωση των δύο προκαθημένων έπαιξε και ο καθηγητής κ. Βλάσιος Φειδάς, στενός συνεργάτης και των δύο....

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την περασμένη εβδομάδα είχε κάποιες ενοχλήσεις στην καρδιά και εκρίθη σκόπιμο την περασμένη Τρίτη, 23 Ιουνίου, να μεταβεί μαζί με τους θεράποντες ιατρούς του, στη Γενεύη. Την περασμένη Πέμπτη, υποβλήθηκε  σε στεφανιογράφημα και σε άλλες εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Φαναρίου τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι «ιδιαιτέρως ικανοποιητικά». Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, ο Πατριάρχης  εξήλθε του Νοσοκομείου.

Όταν έγινε γνωστό το γεγονός  ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ έπεισε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να μεταβούν στη Γενεύη και να επισκεφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ώστε να αποκατασταθεί η μεταξύ τους  σχέση. Πράγματι ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας αναχώρησαν αεροπορικώς για Γενεύη, όπου, συνοδευόμενος από τον κ. Γαβριήλ, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη, για να του ευχηθεί περαστικά... Σημειώνεται ότι, λόγω της έντασης της μεταξύ τους σχέσης, ο κ. Ιερώνυμος την 11η Ιουνίου, ημέρα των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου δεν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να τον ευχηθεί, όπως συνήθιζε στα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας έχει σπουδάσει στη Γενεύη και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον καθηγητή κ. Βλ. Φειδά, κοσμήτορα του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας, που ανήκει, ως αυτοτελής δραστηριότητα,  στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που βρίσκεται στο Σαμπεζί, προάστιο της Γενεύης. Επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που εδρεύει στη Γενεύη, και με το Βατικανό. Θεωρείται ένας εκ των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ενθουσιωδώς υποστηρίζουν τα οικουμενιστικά ανοίγματα του κ. Βαρθολομαίου.   

Η διάθεση του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας γεφυρώσεως του χάσματος που είχε σχηματισθεί μεταξύ Φαναρίου και Αθηνών φάνηκε και όταν επισκέφθηκε και λειτούργησε στη Φλώρινα, όπου μνημόνευσε, ως μη ώφελε, «Του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου». Ως Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος οφείλει να μνημονεύει μόνο την Ιερά Σύνοδο.

Διάθεση να ενεργήσει ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Φαναρίου και Αθηνών έδειξε και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, που πάντοτε διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αλλά παράλληλα επισκέπτεται συχνά το Φανάρι... Ο κ. Δαμασκηνός συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο στην Ορεστιάδα, σπάζοντας το «εμπάργκο», που έχει ζητήσει ο κ. Ιερώνυμος να επιβληθεί  στον εν λόγω Μητροπολίτη.

Ο κ. Αμφιλόχιος από αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητρόπολης Μεγάρων, προτάθηκε από τον κ. Βαρθολομαίο για Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετά την αποτυχία του να εκλεγεί, πάλι με πρόταση του κ. Βαρθολομαίου, εξελέγη από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως. Και σα να μην έφτανε αυτό ο κ. Βαρθολομαίος τον διόρισε διευθυντή του Γραφείου του Φαναρίου στην Αθήνα, σε αντικατάσταση του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, χωρίς να ερωτήσει ή έστω, για λόγους αβροφροσύνης, να ενημερώσει τον κ. Ιερώνυμο. Η ενέργεια του κ. Βαρθολομαίου, αλλά και του κ. Αμφιλοχίου  θεωρήθηκε από απρεπής έως εχθρική προς τον κ. Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος και γι’ αυτό ζητήθηκε από τους Μητροπολίτες το «εμπάργκο». Όμως οι καιροί γυρίζουν και πάντα, σε κάθε ένταση, εμφανίζονται οι γεφυροποιοί... Ο κ. Ιερώνυμος επέστρεψε στην Αθήνα την Κυριακή, για να παραστεί στους εορτασμούς για τον Απόστολο Παύλο εις Κόρινθο και Αθήνα.-