Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 - 19:40

Οι δείκτες του ρολογιού

Ωρες - ώρες το ρολόι που μετράει το τέλος του κόσμου φαντάζει να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής 14/4 μια λάθος κίνηση ή ένα λάθος μήνυμα θα μπορούσε να μας φέρει ακαριαία αντιμέτωπους με τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Ωστόσο, για ακόμη μια φορά (και για την ώρα) φαίνεται πως οι δείκτες αυτού του ρολογιού ξαφνικά σταμάτησαν και τα όπλα μπήκαν ξανά στην… θήκη τους.
 
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποκάλυψε ότι ένα γενικευμένο ολοκαύτωμα στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή και πως αναμφίβολα η ηγεσία του Ιράν έπεσε στην παγίδα του Ισραήλ το οποίο χτίζει εδώ και χρόνια την μεγάλη μάχη εναντίον της Τεχεράνης.
 
Αλλωστε η επίθεση του Ισραήλ σε κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα, σκοτώνοντας αρκετούς ιρανούς ανώτερους διοικητές, άλλαξε σκόπιμα και ριζικά τη δυναμική της σύγκρουσης.
 
Όπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία αυτή η επίθεση της 1ης Απριλίου, για την οποία οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί, επιτάχυνε την ροή της κρίσης με τον ηγέτη του Ιράν  Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να τονίζει αρχικά ότι το Τελ Αβιβ «είχε περάσει την κόκκινη γραμμή» και να δίνει σε δεύτερο χρόνο την εντολή για επίθεση με δεκάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ όπως και έγινε στις 14/4.
 
Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ φαίνεται ότι προκάλεσαν εσκεμμένα και απερίσκεπτα αυτή την αναμέτρηση δεν πρέπει να λησμονηθεί καθώς η κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αλλωστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός σκιώδη πολέμου δολοφονιών κατά του Ιράν εδώ και δεκαετίες με τους στόχους να έχουν διευρυνθεί από τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου και μετά, ενώ δεν θα ήθελε να είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που δεν απάντησε σε μια απευθείας επίθεση του Ιράν.
 
Το Ισραήλ, λοιπόν, σχεδιάζει και εκτελεί με χειρουργικές επιχειρήσεις κάτι που έχει κάνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
 
Και εδώ έρχεται ο κρίσιμος ρόλος των συμμάχων. Των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των χωρών που είναι στο πλευρό τους στη Μέση Ανατολή.
 
Μέσα σε λίγες ώρες ξεχάσαμε τον πόλεμο στη Γάζα, κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και στο επίκεντρο ήρθε ο πραγματικός εχθρός που είναι το Ιράν. Ο Νετανιάχου είναι με άλλα λόγια σαν να κάλεσε σε μονομαχία τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και εκείνος να είπε «ευχαρίστως».
 
Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, ξέρει ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει το Ισραήλ, όπως επίσης ξέρει ότι δεν μπορεί να πείσει του αμερικανούς συμπολίτες του να χρηματοδοτήσουν άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
 
Μπορεί όμως να σταματήσει τα αντίποινα κατά του Ιράν και να μην εμπλακεί η Μέση Ανατολή σε έναν νέο πόλεμο με άγνωστες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
 
Την ίδια βαρύτητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν εφεξής η Κίνα και η Ρωσία ώστε να συγκρατήσουν το Ιράν.
 
Η εκτόνωση, λοιπόν, της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει συνεργασία και εποικοδομητικές συνομιλίες, αλλά και διεθνή απομόνωση όσων «παίζουν με την φωτιά».
 
Αλλωστε ο Μπάιντεν φέρεται να είπε την Κυριακή 14/4 στον Νετανιάχου: «Κέρδισες. Πάρτε τη νίκη» θέλοντας να αναλάβει δράση τώρα μόνο η διπλωματία.
 
Σε διαφορετική περίπτωση ένα συντριπτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν θα έκανε (ξανά) τους δείκτες του ρολογιού να τρέχουν προς το… τέλος του κόσμου, με καταστροφικές συνέπειες για όλους μας.