Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 - 06:30

Τιμή στην ελπίδα

Και ενώ η μικρή Ελλαδίτσα πορεύεται με γνώμονα να καταφέρει τα επόμενα χρόνια να σταθεί στα πόδια της, κάποιοι επιμένουν στην ίδια αποτυχημένη συνταγή. Να απαξιώνουν την ηθική ανύψωση του λαού και την αντικειμενική ενημέρωση, δημιουργώντας παράλληλα ανούσια, ευτελή και αποπροσανατολιστικά γεγονότα που τελικά οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη αποχαύνωση. 
 
Βλέπετε, τα διαπλεκόμενα κατά την πλειοψηφία τους μέσα μαζικής επικοινωνίας λατρεύουν περισσότερο από ποτέ, να λαϊκίζουν και να “κιτρινίζουν” προς τέρψιν των... αναγνωστών και των κενών περιεχομένων εντυπώσεων που θέλουν να δημιουργήσουν. Από την εποχή της εσκεμμένης παραπληροφόρησης, των fake news και των hoaxes (απάτης στο διαδίκτυο) ο “κιτρινισμός”, λοιπόν, ήταν, είναι και παραμένει εντονότερος εν έτει 2018.
 
Τρανό και μόλις πρόσφατο παράδειγμα η ανάδειξη “ψηλά” στο ενδιαφέρον των κατά τα άλλα ενημερωτικών ιστοσελίδων η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο μεν αναπληρωτής υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μέσω του Facebook την κ. Κωνσταντοπούλου «Μαρία Αντουανέτα του δικαστικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό», με την πρώην πρόεδρο της Βουλής να τον αποκαλεί «αγράμματο υποκείμενο» και «κανίς του Τσίπρα».
 
Συγχωρέστε με, αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να “απολαύσετε” τον συγκεκριμένο διάλογο, τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε και από ποιους, την ώρα που μια άλλη ομιλία με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμούς, προβλήθηκε ελάχιστα πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Και έγινε προς τιμήν 8εκατ. νεκρών. 
 
Ο λόγος για την ομιλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες που βρέθηκαν στο Παρίσι για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αρνηθούν την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή. 
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν στο ακροατήριό του και στον οποίο ουσιαστικά απευθύνθηκε. “Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού. Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!» είπε καταγγέλοντας την νοοτροπία που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, που δέχεται τις αδικίες και τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό. “Μέσα στους κοινούς τάφους αναμίχθηκαν τα οστά Γερμανών και Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους», συμπλήρωσε έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στα εκατομμύρια νεκρών του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. 
 
Και αν τα παραπάνω σας ακούγονται υπερβολικά και ανούσια, επιτρέψτε μας να συνεχίζουμε να γυρνάμε την πλάτη μας στην μάζα. Σε όσους με συμπεριφορές έξω από τα πιστεύω μας και τις παραδόσεις μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι το φυσιολογικό και το σωστό είναι άλλο από αυτό που μάθαμε. Σε όσους αρνούνται την ποιότητα και την ευγένεια του διπλανού τους, σε όσους εν τέλει επιλέγουν την αλαζονεία και την υπεροψία. 
 
Αν δεν αναγνωρίσουμε την ουσία της ευεργεσίας, της εγκαρδιότητας, του σεβασμού, της προσήνειας και της ευπρέπειας στον διπλανό μας κανένα ιστορικό δίδαγμα δεν είναι αρκετό να μας βγάλει από τέλμα. Αυτό του εαυτού μας...