Πέμπτη, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 06:44

Brigitte Πολέμη:#iFollow

Η Brigitte Πολέμη αγγίζει θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και καλεί τον κόσμο να αναθεωρήσει την καθημερινότητα του. Η συνεχώς αυξανόμενη ενασχόληση των νέων σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάγκη τους για ταύτιση μέσα από «likes» και η σύνδεσή τους μέσα από «follows» της δίνουν την έμπνευση για τον τίτλο της έκθεσης «#iFollow», στο μουσείο Μπουζιάνη.

Με όλα της τα έργα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Lifo, προσεγγίζει το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα» καταλήγοντας να υποφέρουν μέσα στην καθημερινότητα.

Η εικαστικός, που παρουσιάζει στην Ελλάδα την πρώτη ατομική της έκθεση, χρησιμοποιεί την μικτή τεχνική ψηφιακής εκτύπωσης σε πολλαπλές στρώσεις plexi – glass.

Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε, λέει η Brigitte Πολέμη, ότι φορώντας το κοστούμι και κάνοντας ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει αποκτούμε κύρος, «ανεβαίνουμε κοινωνική τάξη» και γινόμαστε αποδεκτοί. Το κοστούμι είναι σαν να λέει:

«Γίνε σαν και εμάς και θα πετύχεις». Κάπως έτσι καταλήξαμε να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, χωρίς ταυτότητα, δημιουργικότητα και ελευθερία, αντίγραφα ο ένας του άλλου. Έχουμε εθιστεί στην υπερκατανάλωση, κυνηγώντας όλο και περισσότερα χρήματα, δύναμη – εξουσία, με αποτέλεσμα η απληστία και η ματαιοδοξία να κυβερνούν τη ζωή μας. Η σημερινή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έχουν δώσει διακεκριμένες θέσεις στη μοναξιά, στον απομονωμένο ναρκισσισμό, αναζητώντας επιβεβαίωση μέσα από τα «likes», τους «followers» και τα «friend requests», από ανθρώπους που τελικά δεν γνωρίζουμε και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. «#iFollow» είναι ο δικός μου τρόπος να πω «Σταμάτα, Σκέψου, Νιώσε, Αγάπα και Συνδέσου».

Η ιδιαίτερη και ταυτόχρονα ξεχωριστή μικτή τεχνική που χρησιμοποιεί (εκτύπωση πάνω σε διαφορετικές στρώσεις διάφανου plexi – glass και ζωγραφική με λάδι σε διαφορετικές στρώσεις board) προσδίδουν στα έργα μια τρισδιάστατη αίσθηση, βάθος, και σε συνδυασμό με τα χρώματα, τα μηνύματα και τα διαφορετικά μοτίβα στο φόντο μαγνητίζουν πραγματικά το βλέμμα του θεατή.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη (Γ. Μπουζιάννη 27 – 31, στη Δάφνη) θα διαρκέσει έως στις 16 Ιουλίου.