Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 - 06:30

Δεν αλλάζει ο Έλληνας…

O φίλος μου ο Χρήστος πάντα μου έλεγε «δεν αλλάζει ο Έλληνας». Κι εγώ θύμωνα, όλες τις φορές. «Φυσικά και αλλάζει» του απαντούσα με πείσμα, αναλογιζόμενος μέσα μου «δεν μπορεί, κάτι θα φτιάξουμε κι εμείς οι νεώτεροι».

Ο Χρήστος, τότε, στη δεκαετία του 2000 ήταν περασμένα 50 κι εγώ κοντά στα 40. Η συζήτηση επαναλαμβανόταν συχνά όποτε βρισκόμασταν, με εμένα, όμως, οφείλω να παραδεχτώ, να έχω αρχίσει να κάνω λίγο πίσω στην εμμονή μου, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπω την πεποίθησή μου.

Τις προάλλες πήρα τη σύζυγό μου και πήγαμε σινεμά για να δούμε την ταινία «Το κορίτσι του τρένου». Ρίχνοντας μια ματιά στο πάτωμα του κινηματογράφου με μεγάλη μου έκπληξη είδα πεταμένα σακουλάκια από πατατάκια, κουτιά αναψυκτικών, διασκορπισμένα ποπ κoρν και φυσικά αναρωτήθηκα αν και στο σπίτι τους κάνουν έτσι.

Στο διάλειμμα του έργου με είχε πάρει από κάτω. Έκανα μια γρήγορη περιδίνηση και θυμήθηκα τόσα πολλά, μα πιο πολύ τη φράση του φίλου μου του Χρήστου «δεν αλλάζει ο Έλληνας».

Θυμήθηκα τον οδηγό του αυτοκινήτου που στο φανάρι πετάει το τσιγάρο στο δρόμο λες και δεν έχει τασάκι για να μην πω καλύτερα ότι αδειάζει με την πρώτη ευκαιρία όλο το τασάκι στον δρόμο σαν να μην τρέχει τίποτα. Θυμήθηκα τον οδηγό που στο πορτοκαλί φανάρι πατάει γκάζι αντί για φρένο και ουσιαστικά στο τέλος περνάει με κόκκινο για να προλάβει τι άραγε;

Θυμήθηκα τον ψηφοφόρο που σε κάθε εκλογές θα τρέξει να ψηφίσει αυτόν που θα του τάξει τα πιο πολλά θα…, αυτόν που θα του πει τα περισσότερα ψέματα και όχι τις αλήθειες, τον πολιτικό που θα τον κοροϊδέψει κατάμουτρα που ακόμη κι αν το ξέρει θα σκεφτεί. «Και αν τα κάνει αυτά που λέει;».

Θυμήθηκα το νέο πρόστιμο που μας έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί τόσα χρόνια η πολιτεία είναι ασυνεπής και δεν έχει κατασκευάσει κανονική χωματερή στα Χανιά, την ώρα που στη Δανία π.χ. οι χωματερές των σκουπιδιών βρίσκονται κάτω από τις πλατείες της πρωτεύουσας.

Θυμήθηκα ότι χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αδυνατούν να προμηθευτούν ασθενοφόρα καθώς οι ενστάσεις για τις μίζες ακυρώνουν τους σχετικούς διαγωνισμούς και εν έτει 2016 άνθρωποι με σοβαρά καρδιακά προβλήματα μεταφέρονται στα νοσοκομεία στην περιφέρεια σε καρότσες ημιφορτηγών.

Θυμήθηκα ότι τα χημικά πέφτουν σε βάρος των «τιμημένων γηρατειών» και με δεξιές αλλά προσφάτως και με αριστερές κυβερνήσεις. Θυμήθηκα ότι όλα τα δημόσια έργα – όχι τα ιδιωτικά – τελειώνουν με πέντε έως δέκα χρόνια καθυστέρηση γιατί ο εργολάβος δεν πληρώθηκε από την πολιτεία ή γιατί δεν έφθασαν τα χρήματα και χρειάζονται περισσότερα για την ολοκλήρωση του έργου.

Θυμήθηκα ότι η διαφθορά και η διαπλοκή δεν νικήθηκαν ακόμη όσα χρόνια κι αν πέρασαν κι ας διαβεβαιώνουν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί ότι επί των ημερών τους θα την πατάξουν. Και το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ζημιώνει το κράτος με 20 δισ. ευρώ!!!

Θυμήθηκα ότι αυτή η χώρα, που περιβάλλεται από θάλασσα, κατασκευάζει από το 2000 μαρίνες στα νησιά για να μην πηγαίνουν όλοι οι «σκαφάτοι» στα τουρκικά παράλια, μόνο που οι κατασκευές έμειναν στα λόγια και στα χαρτιά.

Θυμήθηκα ότι οι απεργίες –παρεμπιπτόντως έχουν περιοριστεί πολύ– γίνονται πάντα είτε Δευτέρα είτε Παρασκευή για να «κουμπώνουν» με το Σαββατοκύριακο!

Θυμήθηκα ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν οι φόροι μόνιμα ανεβαίνουν, η φοροδιαφυγή ποτέ δεν πέφτει και οι αποδείξεις συνήθως ποτέ δεν κόβονται.

Θυμήθηκα ότι μέσα σε 20 χρόνια η Ελλάδα έχασε τα περισσότερα δάση της για πολλούς και διαφόρους λόγους, μα δεν τα ανέκτησε ποτέ ξανά γιατί στη θέση τους ή φύτρωσαν σπίτια ή έμειναν βράχια αφού η πολιτεία εγκατέλειψε και τις αναδασώσεις. Θέλετε κι άλλα;

Είναι τόσα πολλά που μπορεί να σκεφτείς κανείς…

Κι όμως εγώ θα επιμείνω: Ο Έλληνας θα αλλάξει, έρχονται οι νεότερες και ίσως πιο ώριμες γενιές.

ΦΩΤΟ: Κεφαλλονιά 1913/Το λιμάνι του Φισκάρδου / Fred Boissonnas/ Δικαιώματα χρήσης Boulevard