Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024 - 20:53

Θράκη: Το επόμενo βήμα

Εγώ είμαι ο τόπος σου.
Ίσως να μην είμαι κανείς,
αλλά μπορώ να γίνω
αυτό που θέλεις…
Γ. Σεφέρης

«Θράκη: Το επόμενο βήμα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας «η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Στη μελέτη παρουσιάζoνται:
-Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειο¬νότητας.
-Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».
-Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως πρωθυπουργός.
-Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
-Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».
-Μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την ανοιχτή της κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.

Κατά τον συγγραφέα «η Θράκη, παρά τις διαχρονικές θυσίες των κατοίκων της, πάντα άλλαζε χέρια, όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές και μια έξυπνη εθνική αναπτυξιακή και δημογραφική πολιτική μπορεί να τη μεταβάλει από “ασπίδα” σε “δόρυ” της οικονομικής διπλωματίας και από “πύλη” σε “γέφυρα” της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή. Αν υπάρξουν σχέδιο, πολιτική βούληση και τόλμη, η “ακριτική γη” θα επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εθνική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Στην παρουσίαση του βιβλίου το «παρών» έδωσαν κορυφαίες πολιτειακές και διακομματικές παρουσίες όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Για το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη μίλησε ο υπ. Εξωτερικών Νικ. Κοτζιάς, ο οποίος, μάλιστα, έκανε αποδεκτή την πρόταση του συγγραφέα για την επανασύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.