Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022 - 21:22

«Ρωσικό διαβατήριο» για την Αρκτική

Στα 10 εκατομμύρια βαρέλια έφθασε η παραγωγή πετρελαίου στο πεδίο Prirazlomnoye, στον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού Gazpromneft.

Του Νίκου Μπαρδούνια

Για τη μεταφορά του άφθονου, πλην ακριβού, πετρελαίου της Αρκτικής από το δύσβατο βόρειο μονοπάτι έχουν ήδη πάρει θέση μεγάλα ονόματα της ναυτιλίας που διαθέτουν στον στόλο τους τα περίφημα «ice class», δηλαδή τα πλοία που έχουν τη δυνατότητα να διέλθουν από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής. Μεταξύ αυτών η TEN της οικογένειας Τσάκου, η οποία περιλαμβάνει στο βιβλίο των παραγγελιών της 4 ice class aframax, αλλά και άλλα γνωστά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας που έχουν ήδη εντοπίσει σημαντικές ευκαιρίες στον παγωμένο Βορρά.

Προσφάτως ενδιαφέρον εξέφρασε για τη μεταφορά πετρελαίου από το πεδίο Prirazlomnoye και η Pesagus Shipping του Νικόλα Περατικού, ο οποίος αγόρασε το χρέος γνωστής ρωσικής ναυτιλιακής η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα με τους δανειστές της. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τα έγγραφα που κατέθεσε η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Primorsk στη Νέα Υόρκη ζητώντας προστασία από τους δανειστές της, η εταιρεία holding της οικογένειας Περατικού αγόρασε περίπου το 60% των νορβηγικών ομολόγων που κατείχε η Primorsk.