Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022 - 19:19

Απόδημος Ελληνισμός, μια αναξιοποίητη δύναμη του έθνους

Η αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού είναι μια αποστολή που το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας. Αναμφίβολα, πολλοί προσπάθησαν, όμως αυτή η τεράστια δύναμη παραμένει ακόμα αναξιοποίητη. Ο κορμός της πατρίδας δεν μπολιάζεται από τις δυνάμεις, την εμπειρία και την εφευρετικότητα των Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι αγωνίζονται, διακρίνονται και τιμούν την καταγωγή τους.

Του Αναστάσιου Δημοσχάκη*

Δεκαετίες τώρα, θυμόμαστε τους αποδήμους μόνο όταν χρειαζόμαστε υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα. Για την προσέλκυση επενδύσεων ή για την προβολή του τουρισμού μας. Χρόνια τώρα, συζητάμε για το δικαίωμά τους να μετέχουν στα κοινά της πατρίδας μέσω της ψήφου, αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης για το αυτονόητο. Χρόνια τώρα, περιοριζόμαστε σε εθιμοτυπικές και τελετουργικές διαδικασίες που εξαντλούνται στη διάρκεια μιας ημέρας. Με πρόσκαιρα αποτελέσματα, χωρίς στρατηγική και συνέχεια.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, που η χώρα μας έγινε αρνητικό πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, καταφέραμε να φέρουμε τους ομογενείς μας σε πολύ δύσκολη θέση. Να απολογούνται για κάτι που δεν έφταιξαν.
Ομως, οι κρίσεις αποτελούν και ευκαιρίες. Να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή. Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί τη συνέχεια της πατρίδας μας. Ρίζες, βλαστοί και άνθη του εθνικού μας κορμού. Επομένως, η αξιοποίησή του δεν αποτελεί μόνο στρατηγική επιλογή, αλλά και εθνική αποστολή.

Η ανάδειξη της έννοιας του Οικουμενικού Ελληνισμού υποδηλώνει την ενότητα και την αδιατάραχτη συνέχειά του. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός μεγαλώνει την Ελλάδα. Τη δυναμώνει.
Βασική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά της πατρίδας. Η χορήγηση του δικαιώματος της ψήφου, κατ’ αρχήν για αυτούς που έχουν την ελληνική υπηκοότητα, δεν είναι απλά υποχρέωσή μας. Αποτελεί αυτονόητο δικαίωμά τους και ένδειξη εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους, παίρνοντας ως παράδειγμα τις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για καθυστερήσεις.

Πρέπει να δράσουμε και άμεσα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πριν αρχίσουμε να ζητάμε τη συνδρομή των αποδήμων, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας. Η χορήγηση του δικαιώματος ψήφου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.

Δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η οργάνωση του Αποδήμου Ελληνισμού σε νέες βάσεις. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έχει κλείσει τον κύκλο του. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του αρκεί για να προβληματίσει. Κάτι πρέπει να κάνουμε και οι καιροί δεν περιμένουν.

Με οδηγό τις εμπειρίες και τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος, οφείλουμε να ξαναδούμε την οργάνωση του Αποδήμου Ελληνισμού.  Μια αποτελεσματική οργάνωση που θα ενώνει δυνάμεις, θα συντονίζει δράσεις και θα προωθεί εθνικούς στόχους.

Δυστυχώς, υπήρξαν λυπηρά φαινόμενα όπου κόμματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες υπονόμευσαν το όραμα ενός οργανωμένου Οικουμενικού Ελληνισμού. Χάσαμε τον μεγάλο στόχο αναλώνοντας χρόνο και δυνάμεις σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Ο Απόδημος Ελληνισμός, οργανώνοντας κοινότητες και επιστημονικές ενώσεις, κτίζοντας σχολεία, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα, δεν επιβίωσε απλώς, αλλά μεγαλούργησε. Μέσα από τις δημιουργικές του δυνάμεις, που καθήκον μας είναι να τους δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες έκφρασης.

Θυμάμαι παλαιότερα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, πόση υπερηφάνεια ένιωσα όταν ενημερώθηκα για τις χιλιάδες των διακεκριμένων ομογενών καθηγητών επιστημόνων, πολλοί από αυτούς σημείο αναφοράς στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ολους αυτούς του ανθρώπους, αντί να τους χρίσουμε πρέσβεις της πατρίδας, αρκούμαστε να μαθαίνουμε για τα επιτεύγματά τους.

Κάθε χρόνο, με αφορμή την 25η Μαρτίου, δρόμοι και λεωφόροι σε κάθε γωνιά της γης κατακλύζονται από ελληνικές σημαίες και νέα παιδιά, και εμείς αρκούμαστε σε κάποια στιγμιότυπα στα βραδινά δελτία.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ας χρησιμοποιήσουμε τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, ώστε, δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά, με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, ο Ελληνισμός, Ελλαδικός και Απόδημος, να κάνει ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

* Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης είναι βουλευτής Έβρου της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα Αποδήμου Ελληνισμού της ΝΔ και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Φωτο: Γιάννης Λιάκος