Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 - 19:40

Οι ξένες τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία

Στα 64 δισ. δολάρια ανέρχεται ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Petrofin Bank Research, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων.

Από τον Νίκο Μπαρδούνια

Ειδικότερα τα 53,9 δισ. δολάρια προέρχονται από ξένες τράπεζες και τα 10,8 από ελληνικές οι οποίες εμφανίζονται το 2015 να έχουν αυξημένο ποσοστό στον δανεισμό των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων κατά 3,17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της εταιρείας Petrofin Bank Research, η παρουσία των ξένων τραπεζών παραμένει ισχυρή, όπως ισχυρή καταγράφεται και η παρουσία private equity funds και hedge funds, που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης εμφανίζονται ως εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας διεθνώς. Ο αριθμός των τραπεζών που συμμετέχουν στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση, σημειώνει η Petrofin, αυξήθηκε από 46 σε 49.

Στην πρώτη θέση η Royal Bank of Scotland

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός χρηματοδότης των Ελλήνων εφοπλιστών είναι για μια ακόμη χρονιά η Royal Bank of Scotland αλλά το μερίδιό της επί του συνόλου των πιστώσεων εμφανίζεται μειωμένο στο 11,87%.
Εκ των ξένων τραπεζών οι πλέον δραστήριες και θετικές για ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις είναι οι ABN Amro, DVB, Credit Suisse, Citibank, China Exim, CDB, Nordea, BNP Paribas, CEB και KFW.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ξένες τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία και διαθέτουν παρουσία με καταστήματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους στην ελληνόκτητο ποντοπόρο. Το 2014 έκλεισε με συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων τους κατά 4,23% μετά και τη μείωση κατά 9,35% το 2013 και 3,9% το 2012.
 
Πρώτη η Εθνική Τράπεζα, από τις ελληνικές

 
Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ναυτιλία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς με 3,85 δισ. δολ., ακολουθεί αυτό της Εθνικής Τραπέζης με 2,993 δισ. δολ. και έπεται η Alpha Bank με 2,42 δισ. δολ., η Eurobank με 1,315 δισ. δολ. και η Aegean Baltic με 301,16 εκατ. δολ. Από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο κατά 7,33%, η Eurobank κατά 14,35% και η Aegean Baltic κατά 11,99%. Alpha Bank και Πειραιώς μείωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά 0,62% και 1,28% αντίστοιχα.

Εκπτώσεις για την αγορά των τραπεζικών δανείων
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Petrofin Bank Research, Τεντ Πετρόπουλο, οι τράπεζες δίδουν τη δυνατότητα σε πελάτες τους να αγοράσουν τα δάνειά τους με μια έκπτωση. «Η έκπτωση αυτή ποικίλλει, αλλά για τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στην περιοχή του 10% περίπου» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Πάντως ένας σημαντικός αριθμός εφοπλιστών που επιθυμούν να αποκτήσουν πλοία χωρίς υψηλά κόστη χρηματοδότησης τείνει να αποφεύγει να δανείζεται από τράπεζες με υψηλά επιτόκια και επιλέγει να χρηματοδοτεί τις εξαγορές αυτές με ίδια κεφάλαια, σημειώνει η Petrofin.